home Home Shaia Lessen Workshops Optredens Nieuws Serena Luna Raggi Contact 
Home

Zigeunerdans en overeenkomsten met buikdans


Er zijn vele ideeën over hoe buikdans ontstaan kan zijn, maar er zijn weinig bewijzen dat het zo ook echt is gegaan.                                                                                               

Een van de theorieën is dat de dans via zigeuners meegebracht zou zijn uit India en het Perzische Rijk ; er zijn inderdaad veel overeenkomsten met dansvormen in India. Nadat deze zigeuners hun dans en muziek hadden meegebracht naar het Westen, zouden er allerlei dingen zijn toegevoegd, en zijn de dansers met hun bewegingen en muziek verder de wereld rond getrokken, zodat de buikdans geworden is zoals we die nu kennen: een verzameling van bewegingen uit verschillende landen en culturen.


Zigeunerdans en muziek is niet iets wat duidelijk is te omschrijven, aangezien de rondtrekkende zigeuners (Roma) de muziek en de dans van het gastland overnemen en daar een eigen sausje overgieten.

Ook de invloeden van het vorige gastland kunnen nog aanwezig zijn.

Je zou kunnen zeggen dat de muziek van een volk in beweging ook altijd in beweging is.

Nog altijd merk je dat de zigeuner makkelijk mixt met iedere muziekstijl.Over de Roma


In Europa leven ongeveer 10 miljoen Roma. Roma zijn de grootste etnische minderheid in Europa. Ze worden systematisch gediscrimineerd in het onderwijs en bij huisvesting. Vele Roma worden getroffen door racistisch geweld, waarop vaak niet gereageerd wordt door politie en justitie. Vooroordelen over Roma en racistische uitingen zijn wijdverspreid.                                                                           


Het woord zigeuner heeft voor velen een negatieve bijklank en wordt door veel Roma als discriminerend ervaren. In Roemenië moeten Roma als het aan de regering ligt net als vroeger weer zigeuners worden genoemd. Daar Roemenen vaak worden verward met de naam Roma geeft dat elders in Europa veel spraakverwarring. De Roma die ik zelf heb gesproken in Roemenië hebben dezelfde verwarring en begrijpen vaak niet eens wat je bedoeld met Roma of Romanes ; ze spreken over zichzelf als zigeuners die de zigeunertaal spreken.


Voor een korte geschiedenis van de zigeuners  kijk de animatie film!Zigeunerlegende